Meer over Sigrid

Sigrid, vertel waar kom je vandaan?

Op 31 mei 1973 werd ik geboren op een mooie Friese boerderij in plaatsje Koudum in Zuid-West Friesland. Mijn ouders hadden net de boerderij met de gronden gekocht van de verpachter en waren hard aan het werk om het hoofd boven water te houden. Mijn 2 jaar oudere broer en ik speelden veel op de boerderij. Zeker toen we op de basisschool zaten en iedereen altijd graag bij ons in het hooi wilde spelen.

Mijn middelbare school stond in Bolsward, een katholieke school. Want de meeste Hettinga’s zijn katholiek. In 1991 rondde ik daar het VWO af.

Opgroeien op de boerderij betekent opgroeien met een groot besef van de waarde van gezonde grond. Zonder gezonde bodem, geen gras, zonder gras, geen melk. Of ander voedsel. Vóór alles hebben we te zorgen voor een gezonde aarde.

En toen?

En toen wilde ik het platteland ontvluchten én ik wilde Engels leren. Als student op Carmel High School heb ik in 1991/1992 het senior year volbracht in Carmel Indiana. Inclusief HomeComing en Prom. In de zomer van 2018 kwam mijn klasgenoot Carolina mij opzoeken in Amsterdam. Vriendschappen van zo’n intensief jaar blijven heel lang!

Amerikanen geloven dat kunt bereiken wat je wilt. Als dat niet lukt, woon je in een mobile home. Ik koester het Nederlandse sociale beleid. En vind dat mensen met ambities ruimte en support verdienen. Voor mij geldt dat vooral voor ondernemers die streven naar een duurzamere wereld.

Na dit jaar in de States vertrok ik naar Groningen om bedrijfskunde te studeren. Het internationale leven bleef trekken; ik was actief bij de Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen, organiseerde een Model United Nations, deed veldonderzoek in Indonesië en studeerde af in Tanzania.

Wat bracht jou naar Tanzania?

Mijn ouders hadden met een aantal collega boeren geïnvesteerd in een Tanzaniaanse zuivelfabriek en dit nieuwe bedrijf had een marketingplan nodig. Met een andere bedrijfskundestudent deed ik daar ruim een half jaar onderzoek en ontwikkelde (praktische) plannen. Het bedrijf startte met verwerken van circa 3.000 liter melk per dag en inmiddels leveren de boeren ca. 30.000 liter per dag.

Als je in armoede wordt geboren, niet naar school kunt en de horizon je wereld is, verdien je alle steun van mensen die het beter hebben dan jij. Maar je bent niet zielig, niet hulpeloos. Je hebt recht op een gelijkwaardige behandeling. Ik ben voorstander van eerlijke handel waar het kan, en noodhulp waar het moet

Bleef je in Tanzania?

Mijn hart bleef er een beetje en ik kwam weer terug. Tijdens mijn zoektocht naar een baan werd ik gevraagd als consultant te starten bij Da Vinci Advies in Amsterdam. Met mijn hart nog in Afrika, stond ik in 1999 een beetje onwennig naast mijn lease-auto met mijn mobiele telefoon.

In twee jaar heb ik ontzettend veel geleerd over consultancy, websites bouwen, IT systemen opzetten (met name voor RWS en KPN), saneren, reorganiseren en projectmanagement. Een zeer intensieve en leerzame tijd en in 2001 verliet ik het bedrijf om adviseur te worden bij Fair Trade Organisatie. Zo reisde ik door Indonesië, naar Vietnam, Sri Lanka en Thailand om de toeleveranciers te helpen met ontwikkeling van hun bedrijf.

Hard werken en veel geld verdienen is leuk. Maar nog leuker is het om een bijdrage te leveren aan een het verbeteren van economie, ecologie en het leven van mensen, hier en ver weg.

Veel gereisd dus! Bleef dat zo?

Nee, na mijn gereis voor Fair Trade Organisatie bleef ik een tijd in Nederland. Ik was via Haarlem naar Utrecht verhuisd en drie jaar later, in 2004, naar Amsterdam. Als dertigjarige kon ik een appartement kopen in de Indische Buurt. Mét tuin! De wijk was nog erg in ontwikkeling en de prijzen laag. In 14 jaar tijd ontwikkelde de buurt zich van een ‘Vogelaar’-wijk naar een van de meest bruisende van Amsterdam.

Het is mooi om te zien dat door de juiste inspanning van overheid, woningbouwcorporaties en ondernemers, een buurt kan omdraaien van een probleemgebied naar een bruisend centrum. Investeringen zijn hoog en de opbrengsten onbetaalbaar.

Waar woon je nu en wat doe je de hele dag?

In de zomer van 2017 verhuisde ik met mijn gezin – inmiddels woonde ik samen met Guido en werden wij ouders van twee prachtige kinderen – naar IJburg. Het prachtige uitzicht over het IJmeer, Durgerdam en de windmolens van Almere raken ons iedere dag. Wat een voorrecht hier te mogen wonen!

Na een carrière bij MVO Nederland (netwerkorganisatie voor duurzaamheid), Innolumis (LED straatverlichting) en Springtij Forum (duurzaamheidsforum op Terschelling), werk ik al een paar jaar als freelancer.

Al bijna twintig jaar werk ik met en voor ondernemers die vol overtuiging en passie hun kracht als ondernemer inzetten voor een duurzamere wereld. Van LED verlichters, stedebouwkundigen, biologische boeren tot verhuizers – binnen elke sector zijn ondernemers te vinden die het bestaande systeem willen verduurzamen. Zij verdienen steun van de politiek om hun dromen realiteit te zien worden.

Naast mijn opdrachten ben ik actief lid bij D66. Met inspiratie van Stientje van Veldhoven en Gerben Jan Gerbrandy die zich steeds weer inzetten voor een groene, duurzame economie, hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan een duurzamer en ondernemender Nederland. Dit doe ik actief bij de landelijke themawerkgroep Duurzame Economie, bij de Amsterdamse kennisgroep Duurzaamheid en in de zomer 2018 bij de programmacommissie Noord Holland.